Αρχική σελίδα » Προβολή νέων

Προβολή νέων

27.05.2015

Παρουσίαση του βιβλίου των πανεπιστημιακών κ.κ. Α. Μεταξά και Ι. Pernice,

Οι Εκδόσεις Ι. Σιδέρη σας προσκαλούν στην παρουσίαση του τελευταίου βιβλίου των πανεπιστημιακών κ.κ. Α. Μεταξά και Ι. Pernice, η οποία θα λάβει χώρα την Δευτέρα 8 Ιουνίου και ώρα 19.00 στην Αίθουσα Λόγου της Στοάς του Βιβλίου, Πεσμαζόγλου 5 & Σταδίου στην Αθήνα. 

Τη συζήτηση θα συντονίζει ο δημοσιογράφος της εφημερίδας "Καθημερινή", κ. Νίκος Κωνσταντάρας και χαιρετισμό θα απευθύνει ο Πρέσβης της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, Dr. Peter Schoof. 

Ομιλητές στην παρουσίαση θα είναι ο Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, κ. Νικόλαος Ρόζος, ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Γιώργος Σωτηρέλης, ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Λουκάς Τσούκαλης και ο Βουλευτής και Πρώην Υπουργός, κ. Κωστής Χατζηδάκης. 

Θα χαρούμε πολύ να μας τιμήσετε με την παρουσία σας. 

Σύντομο απόσπασμα από το σχετικό κείμενο του Α. Μεταξά: 

"Δεν θα ήταν συνεπώς άστοχο να διατυπωθεί η σκέψη ότι η χρήση (πολλώ δε μάλλον, η κατάχρηση) του ιδεολογικού τόπου της «έκτακτης ανάγκης» υπονομεύει τον πυρήνα της δημοκρατικής λειτουργίας της ευρωπαϊκής Συμπολιτείας, ο οποίος συνίσταται στην παραδοχή του εγγενώς διαφιλονικούμενου χαρακτήρα των πολιτικών ζητημάτων και αποφάσεων· στην καίρια αυτή, αλλά και δύσκολη ενίοτε, διαλεκτική σχέση μεταξύ συναίνεσης και διαφωνίας, πλουραλισμού, σύμπτωσης ή και σύγκρουσης βουλήσεων, μεταβολής και σταθερότητας. Το δίκαιο ως αποτέλεσμα της ίδιας της πολιτικής διαδικασίας οφείλει να αναγνωρίζει αυτή την αναιρεσιμότητα και την εν δυνάμει μεταβλητότητα και εγγενή προσωρινότητα των πολιτικο-νομικών διακυβευμάτων και αποφάσεων. Έχει ορθά παρατηρηθεί ότι η ουσιαστική αναίρεση της δημοκρατίας ελλοχεύει όταν αίρεται αυτή η διαπερατότητα και αναιρεσιμότητα των πολιτικών σχέσεων, με μια λέξη: όταν αίρεται η πολιτική ποιότητα του δικαίου. Είναι συνεπώς σημαντικό, σήμερα ακριβώς σε αυτήν την εποχή της ποιοτικά μεταλλαγμένης κατάστασης ανάγκης, να αναζωογονηθεί η πορεία δημοκρατικής συνταγματοποίησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης."